Matbaa Terimleri Nelerdir?

matbaa terimleri nelerdir

Matbaa terimleri matbaacılar tarafından üretimin farklı aşamalarında kullanılan terimler arasında yer almaktadır. Bu terimlerin, matbaacılıkla uğraşanlar dışında kolay kolay anlaşılması mümkün değildir. Bu terimler sayesinde üretim sırasında çalışanlar arasında kolay bir şekilde anlaşmak mümkündür. Matbaaya dayalı olarak kullanılan çok sayıda terim bulunmaktadır. Örneğin, ağız olarak kitap sırtının ters tarafından bahsedilmektedir. Fersude ifadesi de baskı sırasında ya da baskı bittikten sonra hazırlık aşamasında meydana gelen ve başka bir amaçla kullanılmasına imkan bulunmayan bozuk kağıtları ifade etmektedir.

Genel Olarak Matbaa Terimleri Hangileridir?

matbaa terimleri

Matbaa terimleri sayıca çok fazladır. Bu nedenle tamamını açıklamaktan ziyade, sık kullanılan genel terimlerden bahsedilecektir.

Asansör, Baskı makinesinin sahip olduğu aparatlardan birine verilen isimdir. Baskı aşamasına gelen materyalin istiflendiği baskı tablasına asansör ismi verilmektedir. Baskı materyalinin bu alana düzgün bir şekilde koyulması önemlidir.

Bağlayıcı, mürekkep pigmentlerinin bir araya getirilmesini sağlayan sıvı maddedir.

Baskı, kağıt ya da başka materyalin üzerine görüntü aktarımına dayalı olan tüm işlemlerdir. Burada imaj transferi gerçekleştirilmektedir.

Baskı Alanı, basılabilir kağıdın belirli alanlarına baskı yapılabilmektedir. Baskının yapılabileceği net alana baskı alanı denilmektedir.

Baskı Provası, baskının işleminin sonrasında, baskının nasıl bir görüntüye sahip olacağının görüntülenmesidir. Günümüzde dijital ortamlarda baskı işlemi yapılmadan önizleme alınabilmektedir.

Çapak, baskı sırasında farklı nedenlerle meydana gelen ve baskı üzerindeki imaja zarar veren küçük noktalardır.

Damla Lak, Kabartma efekti oluşturmak için küçük yüzeylerde kullanılan bir üründür. Güçlü bir efekt sağlamaktadır. Ürün sayesinde, parlak ve kabarık bir yüzey elde edilmektedir.

Dispersiyon Lak, ofset baskı yapılırken baskıdan geçen kağıdın sürtünme nedeni ile üzerindeki baskısının bozulmaması ve baskının renklerinin daha uzun ömürlü olmasını sağlamaktadır.

Fligran, kağıtta yer alan ve kağıdın üretilmesinde kullanılan su yoğun damladır.

Forsa, kesim makinelerinde iki kazanın arasındaki basınç ayarına verilen isimdir.

Gofre, herhangi bir görüntünün kağıt üzerinde kabartılarak sergilenmesine denir.

Mücellit, baskı sonrasında yapılan diğer işlerin genel ismidir. Baskı sonrasında ciltleme işlemleri için kullanılabilen bir ifadedir. Bazı matbaalarda baskı alanı dışında mücellit yeri de bulunmaktadır.

Şömiz, Baskı sonrasında kitapların kapakları üzerine takılan baskılı koruma kapağına verilen isimdir. Matbaa terimleri bunlarla sınırlı olmamakla birlikte baskının pek çok aşamasına ilişkin olarak farklı şekillerde kullanılabilmektedir.

Görüşmeyi Başlat
Whatsapp
Turunç Promosyon Müşteri Temsilcisi
Merhaba!!
Turunç Promosyon\'a Hoşgeldiniz. Size daha hızlı yardımcı olabilmemiz için lütfen bize yazın.